מיקסום החלל זוהי אבן היסוד בפרויקט הדירה התל אביבית בעיצובה של רותי קידר, המשפחה הצעירה התגוררה בדירה ישנה בתל אביב ויחד עם מעצבת הפנים יצאו לפרויקט תמ"א שכלל הריסה של הדירה כולה, תכנון מלא, חלוקת חללים, התנהלות מול בעלי המקצוע, בחירת כל חומרי הגמר, פיקוח בזמן השיפוץ והלבשת הדירה כולה.
בתהליך השיפוץ התגלו אתגרים רבים, אחד מהם היה עמוד שנחשף לאחר הריסה במקום לא צפוי. "זה חלק מהאתגר של שיפוץ בדירות שעוברות תמ"א, התוספות הופכות לטלאי על טלאי, מגלים צינורות נסתרים במקומות לא צפויים, עמודים שמתגלים ועוד", אומרת רותי, החוכמה היא למצוא פתרונות יצירתיים, למשל הצנרת שהתגלתה בחדר השינה של ההורים והפכה לקיר מחופה טפט ולידו נישה צרה לספרים. הכל בגלל שלא הייתה אפשרות להזיז את הצנרת.
הדירה בנויה כ'קרון רכבת' – צרה וארוכה עם שתי חזיתות בלבד, לצפון ולדרום. לכן, הוחלט לחצות אותה לאורך במקום לרוחב כמו כל הדירות בבניין וכך ליהנות מאור טבעי רב בכל האזורים בבית. בעקבות החלוקה התקבלה דירה ללא מסדרונות, עם חלל פתוח גדול וארוך. שבצידו האחד ישנו המטבח ובצידו השני ישנו הסלון.
עוד במגזין:
המטבחים הכי יפים בישראל – לכתבה המלאה לחצו כאן
הסוד השמור: מאיפה קונות מעצבות הפנים שולחנות לסלון – לכתבה המלאה לחצו כאן
הגודל כן קובע: איך בוחרים את גודל השטיחים בחללים השונים – לכתבה המלאה לחצו כאן
החלל המרכזי של הבית תוכנן לפי אחד העקרונות החשובים ביותר בשיטת המיקסום – 'עיקרון ההפרדה'. עקרון ההפרדה מחלק את הדירה בצורה שכל חלל מקבל את המקום הייחודי שלו ואינו מפריע לחללים השונים בבית. בסלון, מכיוון שהדירה צרה וארוכה ובעלת שני כיווני אוויר, הדיירים הביעו את דאגתם שלא יהיה מספיק אור ושהחלל הציבורי יהיה חשוך. לכן בחרה רותי לחלק את הדירה לאורכה ולא לרוחבה ובכך לנצל את החזיתות של הדירה ולמקסם את האור הטבעי בה. קיר הטלוויזיה נצבע בגוון אפור המדמה בטון, מולו מוקמה ספה רחבה ומפנקת בגוון כחול כהה ולצידה זוג כיסאות מעץ בעלי עיצוב ייחודי וחם. הסלון קושט בפרטי טקסטיל בצבעים מלאי נוכחות שהופכים אותו למשפחתי, מזמין ונעים.
שילוב אלמנטים מלאי אופי | עיצוב וצילום רותי קידר
המטבח תוכנן ועוצב לפי עקרון המודולריות של שיטת מיקסום החלל, השיטה הממקסמת את האופן שבו אפשר לנצל את החלל כאשר רוצים שינוי ללא הריסה ומאמץ כלל. הלקוחה אוהבת את הצבע הכחול, מה שהביא לבחירה של פלטה בגווני כחול כהה עם נגיעות של זהב ועץ טבעי. במרכז המטבח מוקם שולחן אוכל עגול מעץ בסגנון וינטג' ולצידו כיסאות אפורים מעוצבים בסגנון מודרני ולצידו תוכנן אי נייד המאפשר ללקוחה להזיז אותו ולהחליף את המיקום שלו בכל רגע נתון.
את הדירה לכל אורכה חוצה ארון שירות הממשיך מקצה אחד שלה עד לקצה השני, הראשון תוכנן לפי עקרון המיקסום של 'גם וגם' שאומר שהארון מכיל גם ארון כביסה, גם ארון חשמל, גם ארון אחסון, גם פינה לדייסון וגם פינה עבודה וגם כניסה לסוויטה המפנקת של ההורים – הכל בתוך ארון אחד גדול בעיצוב נקי ומיוחד.
פינת העבודה ממוקמת בתוך נישה שתוכננה בארון ומורכבת משולחן צף מעץ טבעי ומצפים פתוחים מעץ המשתלבים בארון הלבן ומכניסים לו אופי ייחודי.
הבחירה לחלק את הדירה לאורכה אפשרה לרותי ליצור סוויטת הורים מפנקת ומאווררת המשקיפה אל העצים הירוקים של השכונה ומכניסה את הנוף הירוק אל תוך הבית. במרכז חדר השינה מוקמה מיטה זוגית רחבה מרופדת בגוון אפור ככה, לצידה נבחרה כורסא ירוקה ופרטי טקסטיל צבעוניים המכניסים אופי ייחודי לחדר השינה, על קיר גב המיטה תוכננה נישה המשמשת לתצוגה של פרטי נוי ועמוד קונסטרוקטיבי הנמצא לצד המיטה חופה בטפט בעל דוגמה עדינה המשתלב עם הגוונים השונים בחדר השינה.
גם בחדרי הרחצה בדירה שולבו חומרים שונים בגוונים ייחודיים היוצרים חלל אקלקטי ומלא באופי, שידות הרחצה שנבחרו, נבחרו בגוון תכלת מעושן, בחדר הרחצה הכללי של הדירה נעשה משחק של גווני שחור, לבן וכחול ובחדר הרחצה של ההורים שולבו אלמנטים שונים מעץ. השני חדרי הרחצה נעשה תכנון תאורה מדויק על מנת לחפות על המחסור באור טבעי.
אחד הטיפים החשובים ביותר שרותי שיתפה אותנו בו הוא שהכי חשוב ליהנות מהדרך. "תהליך יצירת בית, הוא מתיש לפעמים, ומעורר חרדה, כי אתם לא תמיד יכולים לראות את התוצאה הסופית, כדאי להשקיע בהדמיה תלת מימדית שתיתן לכם מענה לאיך הבית שלכם הולך להראות, עם הריהוט וחומרי הגמר, כדי שתרגישו בטוחים ונרגשים לקראת התוצאה הסופית. תהנו מהתהליך מהיצירה של הבית שלכם זה משהו שעושים פעם או פעמיים בחיים וחשוב מידי מכדי לעשות בו טעויות".
עיצוב וצילום: רות קידר
צבע: נירלט
סנטריה וריצוף: אלוני