הפרקטים השתלטו על עולם העיצוב בזכות אופיים המשפחתי ויופיים הייחודי. הם משווים לכל בית מראה אלגנטי, חם ויפה ומתאימים לכל מטרה שרק תרצו. רצפת הפרקט הצליחה לכבוש את לב הישראלים, הפכה למבוקשת בקרב מעצבי הפנים והאדריכלים ומצאה את מקומה כמעט בכל בית.
בדרך כלל, לאחר שמתקבלת ההחלטה לרצף את הבית בפרקט צצות ועולות מגוון רחב של התלבטויות ושאלות בנוגע לסוג הפרקט המתאים ביותר. לרוב, ההתלבטות נעה סביב שלושה סוגי פרקטים עיקריים – פרקט עץ, פרקט למינציה ופרקט עמיד למים. אז איך תדעו במה לבחור?
ריכנו עבורכם את כל המידע שאתם צריכים לדעת על שלושת סוגי הפרקטים- יתרונות, חסרונות וכל מה שבניהם.
פרקטים עץ טבעי
מהו פרקט העץ?
פרקט העץ הוא הפרקט הוותיק ביותר בשוק הפרקטים. הוא קיים כבר מאות שנים ובעבר בלט בבתי מלוכה ואף בספינות. מדובר בעץ כחומר גלם עיקרי, פרקט מעץ טבעי, המקדש ומדגיש את כל תכונותיו הנהדרות של העץ. לפרקט העץ מרקם טבעי ומחוספס ופשוטו כמשמעו – הוא מכניס את הטבע הביתה.
התקנה של פרקט עץ מלא מצריכה הכנה של תשתית עץ מסוג OSB לאחר הכנת התשתית התקנת הפרקט יכולה להיעשות באמצעות הדבקה או מסמור. לפרקט העץ ישנם שני סוגי גימור, גמר שמן וגמר לכה. גמר השמן מגן על הפרקט מספיגת לחות ומעניק לו מראה טבעי וגמר הלכה מעניק לפרקט מראה נקי וחלק ומספק לו שכבת הגנה מפני ספיגת לכלוך וכתמים.
מאיזה סוגי עץ ניתן לייצר פרקט?
קיימים סוגים שונים של עצים שמהם ניתן לייצר פרקט עץ, הנפוץ ביותר הוא פרקט עץ אלון, מלבדו העיקריים שבהם הם עץ דובדבן, מייפל, אגוז, במבוק, מהגוני ועוד. לעץ ניתן לתת גימור לכה בעל מראה מבריק או גימור שמן הנותן לעץ מראה מט.
יתרונות פרקט העץ:
- איכות, השקעה ברצפת פרקט איכותית שוות ערך לכל ריצוף סטנדרטי אחר ואף יותר. פרקט העץ הינו חומר איכותי ועמיד לזמן רב.
- אווירה, פרקט העץ משווה לחלל אווירה ייחודית שלא תתקבל בעזרת שום ריצוף אחר, כאשר הוא מתוחזק בצורה סבירה המראה האיכותי והיוקרתי שלו עמיד לאורך זמן רב.
- במקרה של פגיעה נקודתית בלוחות העץ ניתן להחליף רק את הלוחות שנפגעו ולא את החיפוי כולו. מקל משמעותית על התיקון ולא פוגע בשטח הפרקט שלא ניזוק.
- מבודד טמפרטורות חום וקור וניתן להתקין בשיטת הדבקה המונעת חריקות ורעשים.
- ניתן לחידוש עד לרמה ההתחלתית שלו באמצעות לליטוש וצביעה.
חסרונות פרקט העץ:
- כמו כל אלמנט מעט, הפרקט הטבעי אינו חובב מים ולכן בכל מקרה של זרימת מים רבים על הפרקט, הפרקט יפגע ויהיה צורך להחליפו.
- רגיש לשריטות וכתמים, נכון שתמיד אפשר ללטש אותו ולצבוע אבל מומלץ להתנהג עם פרקט העץ ברגישות יתר על מנת להגן עליו בפני שריטות וכתמים.
- עלות גבוהה ביחס לשאר סוגי הפרקטים.
- דורש תחזוקה, בשל רגישותו יש לשמור על הפרקט ולנקות אותו עם מטאטא או שואב אבק ולהעביר מטלית המיועדת לעץ.
איזו תחזוקה פרקט העץ צריך?
בניגוד לדעה הרווחת של כלל האנשים, פרקט העץ אינו מצריך תחזוקה ייחודית שוטפת. הטיפול הנדרש על מנת לשמור על איכות הפרקט לאורך זמן הוא טאטוא יומיומי, ניגוב במגב ייעודי לפרקטים ושאיבת אבק תטך שימוש במברשת רכה בלבד. בנוסף ניתן לנקות אותו במטלית המיועדת לעץ.
כאשר רוצים לבצע ניקוי יסודי של פרקט עץ חייבים להשתמש אך ורק בחומרים ייעודיים המתאימים לסוג העץ ממנו הפרקט עשוי.
כמה עולה פרקט העץ:
פרקט העץ נחשב לסוג פרקט יקר ביחס לסוגי הפרקטים הנמצאים בשוק וניתן למצוא אותו במנעד רחב של מחירים, החל מ200 שקלים למטר מרובע ועד לסכום של כאלף שקלים למטר מרובע. מחיר הפרקט מושפע ממגוון גורמים.
מה הפרמטרים המשפיעים על מחירו של פרקט העץ?
- גודל אריח – אריח של פרקט עץ ניתן להזמנה כמעט בכל גודל אותו תרצו ויכול להגיע אפילו לגודל של 8 מטרים על 40 ס"מ, מחירו של הפרקט משתנה בהתאם לגודל האריח אותו אתם מזמינים. ככל שהאריח גדול יותר כל המחיר עולה.
- שכבת המדרך – שכבת המדרך בפרקט עץ היא בעובי של בין 3.2 ל5 מ"מ, השכבה מלוטשת ומוגנת על ידי שכבות של לכה או שמן, שכבה זו עשויה מאיזה עץ שתבחרו ומחירו של הפרקט משתנה בהתאם לבחירה שלכם.
- רמת מיון, אריחי העץ עוברים מיון קפדני על מנת לבחור אץ אריחי העץ החלקים והיפים ביותר. ככל שרמת המיון גבוהה יותר כך מחירו של פרקט העץ גבוהה יותר והפרקט אחיד וחלק יותר. ככל שרמת המיון נמוכה יותר כך בפרקט יהיו יותר עיניים והפרקט יהיה פחות חלק ואחיד ומחירו נמוך יותר.
- עובי הפרקט, עובי פרקט עץ נע בין 14-22 מ"מ, ככל שהפרקט עבה יותר כך מחירו גבוהה יותר.
- ארץ ייצור – בארצות שונות מייצרים סוגים שונים של פרקטים, מסוגים שונים של עץ, מחיר הפרקט יהיה תלוי בסוג העץ ובמיקום בו הפרקט מיוצר.
איך נדע אם פרקט העץ מתאים לבית ולצרכים שלי?
כמו שציינו לפרקט העץ הטבעי ישנם שני סוגי גמר, לכה ושמן, פרקט עץ הגמר לכה נותן לפרקט מראה חמים וטבעי יותר ומתאים יותר לחללים פרטיים ופרקט עץ בגמר שמן נותן לפרקט מראה יוקרתי ועמידות גבוהה יותר ומתאים במיוחד לחללים צבורים כגון מטבח וסלון.
פרקט למינציה
מהו פרקט הלמינציה?
פרקט הלמינציה הוא סוג של פרקט העשוי מחומר HDF, חומר סינטטי העשוי נסורת ודבק שעוברים תהליך כבישה חמה ועליו שכבה נוספת אשר עליה מודפסת דוגמת העץ. ההדפסה נעשית בטכנולוגיית 3D הנותנת לפרקט מרקם של עץ טבעי, הפרקט מצופה בכיסוי המעניק לחומר חוזק והגנה. עם השנים התפתחה הטכנולוגיה ובהתאם לזאת פותחו אינספור סוגי פרקטים איכותיים הדומים במראם לפרקט העץ המקורי ואפילו נמצאים עמידים יותר.
יתרונות פרקט הלמינציה:
- עלותו של פרקט הלמינציה נמוכה בהרבה מסוגי הפרקטים הנוספים ויכולה להתאים לכל כיס.
- חומר סינטטי, נשאר במראה אחיד באופן עקבי למשך שנים רבות ללא תלות בתנאי הסביבה. בעל מראה עיצובי אחיד ומרשים שאינו משנה.
- התקנה מהירה ופשוטה ללא צורך בהכנת תשתית מוקדמת, בהתאם לקלות ההתקנה ניתן להסיר את הפרקט בקלות ולהעבירו למקום אחר.
- עמידות גבוהה לאורך זמן רב, פרקט הלמינציה עמיד במיוחד בפני שחיקה, שריטות וכתמים.
- מבודד בפני חום, קור ורעשים.
- תחזוקה שוטפת קל, אינו מצריך תחזוקה עם חומרים מיוחדים. אינו מצריך חידוש.
חסרונות פרקט הלמינציה:
- חומר סינטטי, למרות שהיום נוכל למצוא מגוון רחב של פרקט למינציה ברמות גימור גבוהות במיוחד, עדיין מדובר במוצר סינטטי ולא בעץ מקורי.
- למרות עמידותו הגבוהה לשריטות וכתמים במידה וישנה פגיעה בפרקט לא ניתן לשייף או לחדש אותו והוא לעולם לא יחזור להיות כמו שהוא היה. במקרה של פגיעה באריח יש להחליפו.
- במקרה של החלפת אריח אין אפשרות לפרק את האריח הנפגע. יש לפרק את כל האריחים הסובבים אותו עד לקיר הקרוב ולהתקין מחדש.
- למרות שככל שהטכנולוגיה מתפתחת ישנם יותר ויותר פרקטים איכותיים ועמידים – פרקט הלמינציה אינו חובב מים ולכן במקרה של הצפה הפרקט עלול להיפגע.
איזו תחזוקה פרקט הלמינציה צריך?
פרקט הלמינציה מצריך תחזוקה מינימאלית. בניגוד לפרקט העץ, פרקט הלמינציה עמיד יותר בפני מים, בפני שריטות ובפני כתמים קשים ולכן התחזוקה שלו היא הפשוטה ביותר. הטיפול בפרקט הלמינציה מצריך תחזוקה רגילה של טאטוא, שאיבה וניגוב עם סמרטוט וחומר ייעודי לניקוי פרקטים. אין צורך ללטש אותו או לתחזק אותו עם כמויות של לכה, במידה ונוצר נזק נקודתי ניתן לבצע תיקונים נקודתיים בלבד ללא החלפה של הפרקט כולו.
מחירו של פרקט הלמינציה:
את פרקט הלמינציה ניתן למצוא במנעד רחב של מחירים, החל מ50 ש"ח למטר מרובע ויכול להגיע עד ל180 ש"ח למטר מרובע ואף יותר. כמו פרקט העץ, המחיר לפרקט הלמינציה מושפע ממספר גורמים.
מה הפרמטרים המשפיעים על מחירו של פרקט הלמינציה?
- עובי הפרקט ורמת דחיסות החומר – עובי פרקט הלמינציה נע בין 7-12 מ"מ, ככל שהפרקט עבה יותר ודחוס יותר, כך הוא חזק ועמיד יותר. ולכן ככל שהפרקט עבה ודחוס יותר כך מחירו גבוהה יותר.
- גודל האריח – אריחי הפרקט מגיעים בסטריפים, גודל סטנדרטי של סטריפ הוא 19 ס"מ רוחב ו130 ס"מ אורך, ככל שהסטריפ רחב וארוך יותר, המראה שלו נראה טבעי יותר ומחירו עולה. את הסטריפים של פרקט הלמינציה ניתן להזמין עד לגודל של 25 ס"מ רוחב ו2 מטר אורך.
- איכות הדפסה – ככל שההדפסה היא באיכות טובה יותר כך הפרקט נחשב לאיכותי יותר. הדפסת פרקט הלמינציה בטכנולוגית 3D נותנת לפרקט מראה איכותי יותר הדומה לפרקט העץ, ככל שההבלטה של החומר בהדפסה איכותית יותר המחיר גבוהה יותר.
- רמת שחיקה – את רמת השחיקה של הפרקטים מודדים לפי AC, רמת השחיקה הקיימת בפרקט למינציה היא בין AC3—AC5 AC אשר הסטנדרט למגורים זה AC ניתן למצוא בשוק גם פרקט למינציה עם רמת שחיקה AC3 אך רמת שחיקה זו לא מומלצת לחללי מגורים. ככל שרמת השחיקה גבוהה יותר כך הפרקט חזק יותר ומתאים לחללים עם דריכה גבוהה.
- הגנה מפני מים – בשנים האחרונות הוציאו סדרות פרקט למינציה עם שכבת הגנה שקופה המעניקה הגנה נוספת מפני מים. ההגנה השקופה הופכת את הפרקט לעמיד יותר עבור חללים כגון המטבח. פרקט מוגן מים יהיה יקר יותר מפרקט לא מוגן עבור מים.
- ארץ ייצור – בארצות שונות מייצרים סוגים שונים של פרקטים, פרקט המיוצר בבלגיה ובגרמניה לרוב יהיה יקר יותר מפרקט שמיוצר בתורכיה, שוויץ, צרפת, פולין ועוד.
איך נדע אם פרקט הלמינציה מתאים לבית ולצרכים שלי?
פרקט הלמינציה מתאים לכל חלל ואינו מצריך תשתית מיוחדת להתקנה. הוא עמיד יותר בפני מים, שריטות וכתמים. ולכן מתאים במיוחד לבית עם ילדים וחיות מחמד, מתאים במיוחד לחללים כגון המטבח ועוד.
פרקט פולימרי, עמיד למים
מהו פרקט פולימרי?
לאחר שנים של התקדמות והתפתחות בתחום הפרקטים פיתחו את הפרקט הפולימרי. הפרקט הפולימרי בדומה לפרקט הלמינציה גם הוא עשוי מחומר סינטטי אך בשעה שפרקט הלמינציה עשוי מחומר HDF, הפרקט הפולימרי עשוי מPVC או מחומר הגלם VINYL, חומר המקנה לו עמידות מלאה בפני רטיבות. בזכות הטכנולוגיה שמעורבת בייצורם פרקטים אלו חסינים לחדירת מים ואינם מצריכים תחזוקה מיוחדת, הם משתלבים נהדר במרחב כולו, עמידים למכות, אינם נשחקים מהר ולכן עמידים לשנים רבות.
התחזוקה של הפרקט הפולימרי היא בדיוק כמו כל ריצוף רגיל אחר. ניתן לשטוף אותה באמצעות מים וסבון מתאים בדיוק כמו קרמיקה, פורצלן או שיש.
יתרונות פרקט פולימרי:
- עמידות גבוהה למים – בשונה מפרקט העץ ומפרקט הלמינציה, פרקט הפולימרי עמיד במיוחד לתנאי לחות ומים. ניתן לשטוף אותו כמו ששוטפים רצפה רגילה.
- רצפה אחידה ללא רווחים – בניגוד לפרקט הלמינציה ופרקט העץ המתרחבים ומשתנים בהשפעת מזג האוויר, הפרקט הפולימרי אינו משנה את גודלו ואינו זקוק להשארת מרווחים בין האריחים. הפרקט הפולימרי מאפשר התקנה של משטח אחיד ונקי.
- עמידות גבוה – בזכות התהליך אותו החומר עובר הפרקט הפולימרי הופך לעמיד במיוחד ואף נחשב לסוג הפרקט העמיד ביותר.
- במקרה של פגיעה נקודתית בלוחות הפרקט ניתן להחליף רק את הלוחות שנפגעו ולא את החיפוי כולו. מקל משמעותית על התיקון ולא פוגע בשטח הפרקט שלא ניזוק.
חסרונות פרקט פולימרי:
- חומר סינטטי – למרות התפתחות הטכנולוגיה מדובר בסופו של דבר בחומר סינטטי. אין לו תחושה של עץ ולמי שאוהב את התחושה של העץ ההבדל הוא משמעותי.
- מחיר – בהשוואה לפרקט הלמינציה מחירו של הפרקט הפולימרי גבוהה.
- לא מתאים לחדרים רטובים – למרות עמידות הגבוהה למים לא מומלץ להתקין את הפרקט הפולימרי בחדרי הרחצה, הפרקט הפולימרי מונע חלחול של מים ולכן עלול לצבור מים עומדים. בנוסף, הוא אינו עמיד לחומרי ניקוי חזקים שהם עושים שימוש בחדרי הרחצה.
איזו תחזוקה פרקט פולימרי צריך?
הפרקט הפולימרי אינו מצריך תחזוקה מיוחדת. בדיוק כמו כל ריצוף שיש, קרמיקה או פורצלן רגיל אחר, ניתן לשטוף אותו באמצעות מים וסבון.
מחירו של פרקט פולימרי:
הפרקט הפולימרי מגיע במגוון רחב של עיצובים אך המחירים בין סוגי הפרקט הפולימרי פחות או יותר זהים, עלות הפרקט הפולימרי נעה בין 120 שקלים ל200 שקלים וההבדל במחיר מושפע ממספר גורמים.
מה הפרמטרים המשפיעים על מחירו של פרקט פולימרי?
- ארץ ייצור – בארצות שונות מייצרים סוגים שונים של פרקטים, מסוגים שונים של חומר, המחיר משתנה בהתאם לארץ ייצור ולחומר ממנו הוא עשוי.
- גודל האריח – אריחי הפרקט מגיעים בגדלים שונים, ככל שגודל האריח גדול יותר מחיר הפרקט גבוהה יותר, אריחי הפרקט הפולימרי יכולים להגיע עד לגודל של 180ס"מ על 24 ס"מ.
איך נדע אם פרקט פולימרי מתאים לבית ולצרכים שלי?
מנקים את הרצפה עם מלא מים? הפרקט הפולימרי מתאים במיוחד עבורכם. מתאים לניקוי עם מים רבים, מתאים לאנשים שחוששים מהפרקט הטבעי ומתאים במיוחד עבור חללים ציבוריים ומסחריים.
אנחנו מקווים שהצלחנו לעזור לכם למצוא את הפרקט המושלם ביותר עבור הבית שלכם. אך אם אתם עדיין מתלבטים ולא בדיוק יודעים מה יענה בצורה הטובה ביותר על הצרכים שלכם, הצוות המשפחתי והמקצועי של אלברו פרקטים ישמח לענות על כל שאלה, לייעץ ולהכווין עד שתמצאו את הפרקט המושלם עבורכם.
הכתבה נעשתה בשיתוף 'אלברו פרקטים'
לאתר של אלברו פרטים – לחצו כאן
יכול לעניין אותך גם: למה לי פרקט? יתרונות חסרונות ומה שבניהם