תמ"א 38 היא מהמושגים המקצועיים המוכרים ביותר לציבור הרחב בישראל, כנראה, בשנים האחרונות. אותה תוכנית שבאה במקור לחזק מבנים מפני רעידות אדמה, והפכה לאחד מכלי ה'קוסמטיקה' הנדל"ניים המבוקשים ביותר, הופכת גם את לכלוכית לסינדרלה – כלומר גם את הבניין הישן והחבוט ביותר לפנינה נדל"נית. לרוב אנחנו שומעים על התוכנית הזו רק במושגים תכנוניים, במספרים, בנתונים – ואיזה כיף לראות כיצד זה מתבטא בשטח, נכון? הפרויקט של מעצבת הפנים עינת שחר מסטודיו עינת שחר בגבעתיים ימחיש לכם את זה היטב.
"מדובר בדירה בקומה השלישית בבניין ישן בגבעתיים, בשטח של 110 מ"ר + תשעה מ"ר מרפסת", היא מספרת. "לבניין נוספו, במסגרת תמ"א 38, קומות ומרפסות, וכך זכתה הדירה של הלקוחות, רופא ועורכת דין בתחילת שנות ה־30 לחייהם עם שני ילדים ועוד אחד בדרך, למרפסת שמש נעימה, ללא בניינים גבוהים מולה, ברחוב משופע, כך שהבניין גבוה מהבניינים האחרים שלידו. הנוף במרפסת ובחלונות פתוח, הדירה מלאה בחלונות ומוצפת אור ואוויר – ועם הבסיס הזה יצאנו לדרך.
בדירה שלושה חדרי שינה, וממ"ד המשמש כחדר עבודה; בחדר ההורים חדר רחצה צמוד. חדר שינה אחד משמש כחדר לשני הילדים, והחדר השלישי הינו חדר משפחה. המשימה הייתה עיצוב והלבשת הבית, לצד שינויי דיירים: הגדלת חדר השינה של ההורים (זהו השינוי היחיד שבוצע במבנה), תכנון המטבח, פינת האוכל והסלון – ובהתאמה עדכון תוכניות חשמל, עיצוב פנים והלבשה".
למעשה, העבודה שביצעה המעצבת משלבת בין כמה סגנונות, ובעיקר בין עיצוב כפרי, מודרני ומינימליסטי. השילוב – תוצאה של רצונות שונים מצד בני הבית, שהשתלבו יחדיו, כפי שמספרת עינת: "הייתי צריכה למצוא איזון בין הבעל, שנוטה יותר לסגנון חם וכפרי, לבין האישה שהתחברה יותר לעיצוב נקי ואלגנטי. בסופו של דבר גיבשנו בית פרקטי, בסגנון משולב: כפרי וחם מחד, אבל נקי ומינימליסטי מאידך.
בחרנו ברצפת פרקט אלון בכל הבית, עם קירות לבנים וריהוט מינימליסטי ושילוב חומרים מיוחד: ברזל לבן לשידת הסלון, שולחן מאבן לבנה וברזל פליז, שולחן פינת אוכל מעץ אגוז. רצינו מאוד לשמר את התחושה של זרימה ושל חלל פתוח, ולהדגיש את האור הטבעי ואת הנוף מהחלונות הגדולים של הבית. השילובים השונים, לצד החומרים והטקסטורות שבעלי הבית אוהבים מאוד, נותנים תחושת עניין וחום מבלי להעמיס ברהיטים, כדי לתת את התחושה הנקייה והמינימליסטית".
לאורך כל הדרך הדגש היה בבית לבן, נקי, עם רצפת עץ ונגיעות צבע עזות. דגש נוסף היה בשמירת החלל הפתוח, ובמיעוט הרהיטים המאפשר מגוון רב של חומרים, צבעים וטקסטורות ללא תחושת עומס. נציין כי צורתו הנתונה של החלל הציבורי בדירה היא טרפז – לכן הושקעה מחשבה רבה בחלוקתו, כך שייראה גדול ופתוח, אך יכלול את כל הפונקציות הרצויות. "רצינו מטבח עם מספיק אחסון ועם דלפק אכילה, פינת אוכל, סלון ומקום ריק למשחקים של הילדים", מסבירה עינת.
"בסלון רצינו לייצר אווירה נעימה וקלילה, בשילוב חומרים טבעיים עם צבעים בהירים יחסים, כדי לא להעמיס על החלל הציבורי כולו, בהתחשב במטבח הכהה", מספרת המעצבת. "בני הזוג ביקשו ספת רי"ש/ספת פינה, לצפייה משותפת בטלוויזיה, וכך היה. לצידה הצבנו שולחן סלון מאבן טבעית עם רגלי פליז, וממול שידת טלוויזיה מברזל צבוע לבן, מינימליסטי ונקי בשילוב עץ.
פינת האוכל שנמצאת גם היא באותו אזור של החלל הציבורי מציעה צבע אגוז אמריקאי, ונוספו אליה נוספו כיסאות בצבע ירוק פיסטוק. שיחקנו עם צבעים חומרים וטקסטורות בדירה, מבלי להעמיס, וזה נראה היטב באזור הזה".
"נקודת המוצא העיצובית שממנה יצאנו לדרך הייתה המטבח, שצבעו כחול עז, בשילוב דלפק עם משטח עץ 'סלים בוק' העשוי פלטות דקות של עץ בוק מודבקות יחד. החיבור יוצר טקסטורה עדינה שאהבנו מאוד", מספרת המעצבת. "העץ שולב גם במדפים נוספים במטבח. התלבטנו אם ליצור אי ישיבה במרכז המטבח או דלפק אכילה, והחלטנו שאנחנו רוצים לפתוח את החלל כמה שיותר, לכן בחרנו בדלפק. לאחר שסיימנו את המלאכה הזו, זרמנו לשאר חלקי הבית".
"בחדר השינה של ההורים ישנו חלון גדול טבול ירוק מצמרות העצים שבחצר האחורית", מתארת עינת. "רוב החדר לבן, עם 'נגיעות' קטנות של אלמנטים אחרים, שחורים בעיקרם – כמו גופי תאורה ומאוורר תקרה מעוצב ונוכח, וכן שידות מיטה עשויות ברזל שחור ופליז, וברזל שחור ועץ.
הארון לבן, ללא ידיות. החדר נקי ומינימליסטי מאוד, ומשרה רוגע – בין היתר הודות לחלונות הגדולים הקבועים באחד הקירות, מהרצפה לתקרה, ומשקיפים החוצה. כך נוצר חלל שהוא בניגוד גמור לחיי העבודה העמוסים שמנהלים בני הזוג. זהו המקום השקט והרגוע שלהם.
"חדר הילדים נמצא כרגע 'בתנועה מתמדת'. הקטנטנים נמצאים בגיל שבו השינויים מהירים: החלפה של עריסה במיטה קטנה, החלפת מיטת מעבר במיטת יחיד. השארנו דרגות גמישות לשינויים עתידיים, ובהמשך אחד הילדים יעבור לחדר העבודה".
החדר מתאפיין גם הוא, כמו רוב החללים בבית, במראה נקי, לבן, צח – אך עם 'נגיעות' שובבות של צבע בנקודות מסוימות, שנבחרו בקפידה. הספה הירוקה והנעימה למראה, והשטיח האפור שמשתלב יפה בחלל, לא מפרים את 'שלוות' הטוהר, ובכל זאת מחזקים את אותה שובבות מקסימה.
כשנכנסים לחדר הרחצה, אפשר להבחין מייד באלמנט העיקרי בו: הטבע. אולי זה העציץ החצוף שבקצה המקף העליון, אולי העץ הבולט בכל מקום, בצבעו הנעים, אולי חיפוי הקיר בצבעי הבטון – וככל הנראה הכול יחד. יש משהו מאוד פשוט ומזמין במראה הזה, שמשקף את מראה הבית כולו.
לסיום, עינת משתפת בטיפ עיצובי: "אני אוהבת להתחיל מנקודת מוצא אחת, ממשהו שהדיירים בטוחים בו, מתרגשים ממנו, ומשם להמשיך אל עיצוב שאר הבית, כפי שעשינו בבית הזה עם המטבח. הכול, כמובן, בהתאם לסגנון הנבחר. נוסף על כך, אני נמנעת לרוב מבחירה בסגנון אחד לכל הבית, ואוהבת לשלב בין סגנונות: כך כל דירה נראית אחרת, מיוחדת, ומשקפת טוב יותר את בעלי הבית".
אם כן, לנגד עיניכם התהווה כאן פרויקט יפהפה שמנצל עד תום את היתרונות שמציעה תמ"א 38 – ואת היכולות הנהדרת של מעצבת הפנים עינת שחר. כאשר לשני אלו מתווסף שיתוף פעולה מלא מצד הלקוחות, ונכונות לזרימה ולשינויים תוך כדי תנועה, מקבלים תוצאה סופית מרשימה במיוחד.
צילום: רועי מזרחי
פרקט, אריחים וכלים סניטריים: חזי בנק
מטבח: מטבחי אביבי
ספה בסלון, ספה בחדר משפחה, מיטת הורים: אסף רהיטים
שידת טלוויזיה, שידות מיטה, שולחן סלון: נושקה
מראת כניסה, שעון קיר במטבח, עציצים:TWO M
עציצים במרפסת ובסלון: משתלת גבעת ברנר
אקססוריז:TWO M , פלורליס
צילום רימונים במטבח: PATRICK MOSER
ציור בפינת האוכל: אורלי שלם
מנורת קנו מעל דלפק אכילה: סטודיו ויהי
מנורות חדר שינה: קרן אור
מנורות מטבח סלון: lamp
וילונות: נ.ר וילונות בע"מ
נגרות: נגריית סובחי אגבאריה.