דברים רבים השתנו בשנים האחרונות- גיבורי התרבות התחלפו (היי נועה קירל), אופנות וטרנדים בתחומי העיצוב הגיחו (מינימליזם מישהו?), הטכנולוגיה השתכללה פלאים ועוד אי אלו שינויים שמשפיעים לכולנו על החיים. בין כל אלו, דבר אחד נשאר כמו שהיה בעשורים האחרונים- החלום הישראלי על בית פרטי במושב.
סקר שנערך לאחרונה בקרב אנשים הגרים בדירות עירוניות בעלות שלושה חדרים ומעלה בישראל, הראה כי 82% מתוכם היו שמחים להמיר את מגורי הבניין בבית קרקע ואת הנוף האורבני הסואן בסביבה ירוקה, רגועה ושקטה יותר.
אוקיי, זה לא באמת מפתיע כאן מישהו, נכון? תרבות השפע והעומס בה אנחנו חיים רק הגבירה את הכמיהה לפינה שקטה נטולת פיח ודאגות, אליה נוכל לברוח בסוף כל יום. וגם מי מאיתנו לא מדמיין את עצמו בסוף יום העבודה, יושב בגינתו הרעננה רגל על רגל ולוגם מכוס יין אדום?
אבל כשמסתכלים על התמונה המלאה מבינים שהבחירה במגורים בסביבת טבע לא באמת ריאליים עבור כולם: מחירי הקרקע הנוסקים לשמיים, הפקקים לעבודה בבוקר, בתי הקפה שאינם עוד במרחק הליכה וגם בואו… אתם לא באמת אוהבים עקרבוטים, כן?
אם כך, מה הפתרון? כיצד ניתן לייצר סביבת חיים נעימה, טבעית וירוקה בהיעדר היכולת להעתיק את חיינו לצמוד קרקע מוקף טבע פראי?
או! בשביל זה אנחנו כאן.
הכירו את הטרנד שתופס תאוצה ברחבי העולם: גידול עציצים ביתיים!
אתם וודאי אומרים לעצמכם עכשיו: "נו, איפה החידוש? כבר בגיל 12 שמעתי את אמא שלי מתלוננת על עוד עציץ אובדני…"
אינכם טועים, גידול עציצים הוא תחביב ישן נושן ברחבי העולם. אבל עם המגוון הנגיש הקיים כיום והנחיות הגידול המדויקות, חווית הגידול קיבלה תפנית קלילה ומתגמלת.
אבל שניה לפני שאתם רוכשים את כל המשתלה, ישנו נתון חשוב אותו עליכם לקחת בחשבון: המיקום המדויק בו תמקמו את החבר הירוק החדש.
מדוע? כיוון שתנאי חדר הרחצה, לדוגמא, אינם כתנאי הסלון או המטבח… ועל כן, יש להתחשב בסוג הצמח ולהתאימו לחלל הנכון עבורו.
מבולבלים? אל תהיו.
בואו נתחיל:
לכאורה המקום הכי "טבעי" לצמח. לרב, כמות האור הנכנסת מספיקה לצמחים הפופולריים הביתיים והחלל עצמו אינו לח או מתאפיין בתנודות אקלים משמעותיות.
קור מהמקרר, חום מהתנור ושפריצים של רוטב בולונז. העציצים אותם תמקמו במטבח צריכים להיות ראויים לתפקיד. בבואנו לבחור עציץ לאזור הקולינרי, חשוב שנדע להעריך עם אילו טמפרטורות יאלץ החבר החדש להתמודד ובהתאם לכך נבחר.
קטן, חשוך ואינטימי. אלו בדרך כלל הקווים העיקריים של חדר השינה.
לכן, חשוב שנקפיד על שני מאפיינים עיקריים בצמחים אותם נכניס למקום הפרטי ביותר, בו אנו מבלים לא מעט שעות מהיממה: אי תלות באור (בואו נודה- רב הזמן אנחנו לא זוכרים לפתוח את התריסים מהלילה) ויכולת טיהור אויר (פחות מתחשק לנו לריב עם צמח על החמצן בחדר).
או. פה לא כדאי להקל ראש בכל הנוגע לאבזור החלל בעזרת עציצים. הלחות המאפיינת את חדרי הרחצה לא תמיד באה טוב לכל צמח ולרב, חדרי רחצה אינם זוכים לחשיפה גדולה לשמש.
לכן נבחר אחד שאינו זקוק לסביבה יבשה ומוארת.
-קבצו את העציצים יחדיו.
מה זאת אומרת למה? כדי שלא תתרוצצו בבית עם משפך ביד ותתיזו מים לכל עבר! חוץ מזה, העציצים שלכם יהנו מהלחות שפולטת הקבוצה כולה ויש סיכוי שזה יאריך את חייהם.
-העמידו את העציצים על צלוחיות- בצורה זו תמנעו נזילות ולא תצטרכו להעבירם אחד אחד לכיור ההשקייה.
-כאשר המים מתחילים לנזול, הפסיקו את זרם ההשקייה. תוכלו גם למקם את העציצים על מגש גדול ויפה שיאגור את המים ובכך גם תצרו מראה טרופי שופע.
-צמחים אוהבים לחות, מה שאומר שהאוויר היבש שפולטים המזגנים הוא לא בדיוק הקאפ אוף טי שלהם. הרחיקו בין השניים ככל הניתן ובכל מקרה, אל תציבו את העציץ מול או מתחת למזגן.
-העבירו צמחים ממקום למקום בבית. הסיבה לכך היא בכדי לגלות היכן לעציץ שלכם הכי כיף לחיות. זכרו שבין עונות השנה כיווני האור והתנאים יכולים להשתנות ולכן חשוב מדי פעם לשנות את מיקום העציצים.
-מת לכם צמח? אל תאמרו נואש. העבירו אותו החוצה, לאוויר הפתוח ותנו לטבע לעשות את שלו. בחוץ, עם כמות האור והלחות, ישנו סיכוי שישתקם ויחזור לחיים!
-אל תתביישו לשאול- לא כולנו נולדנו אגרונומים. זה ממש בסדר לא לדעת כיצד לטפל בצמחים. ישנם אנשי מקצוע מעולים שישמחו לעזור לכם במשתלות השונות בארץ ואינספור מדריכים אינטרנטיים בנושא.
אנחנו בטוחים שעם קצת רצון תצליחו לייצר סביבכם אווירה ירוקה, נעימה ומלאת השראה.
ובכל מקרה, אנחנו כאן לשאלות😊
בהצלחה!