יום אחד, ועולם שלם, מפרידים בין שנה אחת לזו שאחריה. נכון, מדובר בסך הכול בחלוקה מלאכותית שהאדם יצר לעצמו עם הזמן, אך זו חלוקה שכבר התרגלנו אליה והפנמנו אותה – וכפי שאפשר לראות, בין אם בהסתכלות מסביב ובין אם בהסתכלות אל תוכנו, כל שנה מביאה איתה משהו חדש; כל שנה שונה לחלוטין מזו שהייתה; כל שנה והחדשות המסעירות שלה.
אז שנת 2020 הייתה שנת קורונה. שנה שלא תישכח כנראה לעד, משום שהיא חוללה כאן שינוי בלתי רגיל – בעיקר לרע, אך פה ושם גם לטוב. והינה מגיעה לה 2021, שנה של תקווה להתחלה מחדש. שנה של יציאה ממגפה להתחסנות, כך כולם מקווים – וחזרה לשגרה. וגם השנה, כמו בכל שנה, יגיעו טרנדים חדשים בתחום העיצוב שיסמלו אותה יותר מכול, כי מהי חזרה לשגרה אם לא התמקדות באותם דברים קטנים ונפלאים שמזכירים לנו תקופות אחרות? הנה הם לפניכם: חמישה טרנדים חדשים ל־2021, מפי חמש מעצבות מקסימות.
בשנים האחרונות המושג 'קיר כוח' הפך לטרנד חזק מאוד (תרתי משמע) בתחום עיצוב הפנים: השקעה בקיר אחד, בולט ומרכזי, שמביאה ליצירת אווירה מיוחדת בחלל. אלא שהטרנד הזה, כך נראה, יפנה את מקומו ב־2021 למשהו זורם יותר, משולב יותר, כולל יותר.
"אין מושג סקסי פחות בשפה המקצועית מאותו 'קיר כוח'", אומרת דפנה, ומודה: "תמיד הסתייגתי ממנו והתנגדתי אליו. אני שמחה לבשר שהטרנד החדש ל־2021 הוא ההרמוניה בחלל – ועדיף בגוונים של אפור, או של כל צבע אחר שבא מן הטבע ומקבל גוון אפור־מעושן וייחודי. ב־2021 נראה יותר ויותר חללים צבועים בגוון אחיד, ולא רק קיר בולט אחד. החיים בקורונה השאירו אותנו בבית ודחפו אותנו להרמוניה: אין לנו כוח לתחזוקה ולדברים שלא באים בקלות. הרמוניה בקירות היא פועל יוצא של זה, ועל כך נאמר: 'הידד!'"
"אחד הטרנדים הבולטים שנולדו עוד בתקופת טרום הקורונה, אבל התעצמו מאוד בזכותה, הוא החזרה לטבע", אומרת רויטל. "הבנת החשיבות שבשימוש בחומרים טבעיים וממוחזרים, לצד שיח הולך וגדל בנושא עיצוב בר־קיימא – עיצוב פשוט, נגיש לכולם ולא מאד מתחכם. טרנד זה עבר אבולוציה מחומרים גולמיים, שהשתכללו עם השנים לכדי הרכבים ושילובים המתאימים לשיח היומיומי המעודכן. שימוש בחומרים ירוקים וידידותיים לסביבה, פשוטים ולא מתוחכמים כדוגמת הקש, שהתחיל את דרכו בשטיחים ובסלסילות ונכנס היום גם לאלמנטים על קירות וטקסטיל; טיח טבעי, חיפויי עץ ממוחזר ועוד. החומרים האלה הם שמחזירים אותנו הביתה ומנחמים אותנו בתקופה הלא פשוטה שאנו חווים".
רויטל משוכנעת כי לצד זה 2021 תתאפיין בטרנד נוסף, שמתקשר במידה מסוימת עם ההרמוניה שהזכירה דפנה: "טרנד נוסף שנראה בשנה הנוכחית הוא השימוש בגוונים רגועים ושלווים. יש לכך קשר ישיר לקורונה, ולמצב הרוח והאופטימיות שאנחנו כה זקוקים להם בתקופה הזו. הוורוד הפסטלי העדין, למשל, משדר אופטימיות עדינה ורגישה למצב, מתחבר לחומרים טבעיים והפוכים לו – עץ וברזל למשל – ויחד הם מהווים מראה שלם והרמוני, שמביא איתו גם את הרכות וגם את החדשנות".
גם המעצבת השלישית שלנו ממשיכה את אותו הקו שמורגש מתחילת הכתבה, ומדברת על מעין התרגעות, מנוחה, שעובר האדם תחת צילה של הקורונה. "הנבואה ניתנה לשוטים", היא אומרת, "שהרי אף אחד לא שיער לעצמו שחלק ניכר משנת 2020 – ומי יודע איזה חלק משנת 2021 – נבלה ספונים בביתנו ונחווה שינויים מרחיקי לכת כמעט בכל תחום בחיינו.
ובכל זאת, משהו בתקופה הזאת יחזיר אותנו להלך רוח צנוע, מאופק ומחובר יותר לקרקע, תרתי משמע. נראטיב של פשטות, רוגע והתכנסות יבוא לידי ביטוי גם בחומריות וגם בצבעוניות: חומריות בסיסית גולמית (עץ, קש, טרקוטה, במבוק, יוטה, ורטאן), חומרים ממוחזרים – והרבה מאוד DIY; פלטת צבעים אחת שתשקף את הלך הרוח המחפש עוגן ושקט ויזואלי – צבעי אדמה, חול ונְיוּד שיעניקו אווירה נעימה ושלווה, גווני אקווה בעלי מידת רוויה אופטימית ומלאת תקווה, וגווני ירוק שיהיו סימבולים למגמות הסביבתיות בעולם. לצד אלו ישתלבו צבעים זרחניים, פומפוזיים, שמסמלים אופטימיות שמחה וקורטוב של אסקפיזם. 2021 שמח!"
"מה אנחנו הכי מחפשים בתקופה קורונה מוזרה שכזו בחיינו? חום, שייכות, אינטימיות, חיבור לבית, לקרקע יציבה, לרוגע, לחיבוק וגם מעט לאקשן ולפראיות", אומרת מרב. "ומהו הצבע שישלים לנו במדויק את הצרכים הללו? הלוא הוא הצבע הכתום, 'חמרה', או אם נדייק – כתום־חום. הצבע הזה ישתלב בחיינו בשנה הקרובה דרך פריטי העיצוב והחומרים שילוו אותנו, ויש לכך המון סיבות טובות: הצבע הכתום (על גווניו השונים) זנח את מניפת הצבעים ה'מקובלים' בישראל מאז 2005 – תולדה של 'תוכנית ההתנתקות' דאז; בעידן שכולנו נאלצים להסתגר בביתנו, לחזור למקורות שלנו, אין צבע מדויק יותר מצבע החמרה; בעידן שבו כולנו נאלצים לוותר על חופש התנועה שלנו בחוץ, בטבע – אין זה יותר מתאים מנוכחותו של הצבע הזה בבית; החמרה משמש תפקיד נפלא באיזון החללים הירוקים, שכבשו גם הם את הבתים בעקבות הקורונה.
הצבע הזה משתלב בצורה מצוינת עם רצפת הטרקוטה האהובה, עם וילונות החמרה, עם הריהוט ועם הבגדים בצבע זה – פריטים שהופכים שכיחים יותר ויותר לאחרונה. כך, בשילוב מנצח עם שלל החומרים שנכנסו לחלל הבית בשנה האחרונה, כמו עץ, במבוק, קש ועוד, צבע החמרה פשוט מרגיש בבית, ומשלים את החוויה כולה בצורה פנטסטית. אז שתהיה לנו שנת חמרה חמה, אינטימית ושלווה – ובריאה, כמובן!"
"אני מקווה כל כך ששנת 2021 תהייה שנת ההתאוששות שלנו מהמגפה העולמית", מייחלת עדי, "אחרי שנה שבה התכנסנו בבתים ולמדנו טוב יותר איך הבית צריך לשרת אותנו, ומה יעשה לנו את החיים נוחים יותר ונכונים יותר. בשנים הבאות נידרש לתכנן בתים שיענו על הצרכים האלה: לא עוד פינות עבודה מעוצבות במרכז הסלון, חדר זכוכית מהמם באחת הפינות או שולחן עבודה יפהפה בחדר השינה – כי אם חדר עבודה מוגדר, עם דלת, שקט, שולחן עבודה מותאם ונוח, כיסא מחשב (ואינשאללה שבזק יעמדו כבר בעומס הנדרש על האינטרנט…).
נראה ב-2021 גם השקעה מאסיבית בשטחי החוץ שלנו: במרפסות, בגינות, בגג… בכל אלו נידרש לתכנון מזמין ונוח, שיעניק לנו תחושת מרחב בשטח קטן יחסית. אם פעם – כלומר עד מרץ 2020 – היינו מוכנים להתפשר על סלון ייצוגי ויפה, לצד פינת טלוויזיה משפחתית שבה אנחנו נחים ומתרווחים, וזהו, אחרי השהייה המרובה בבית בעת האחרונה אנחנו מבינים שנכון יהיה לנצל כל פיסת שטח בבית לנוחות מרבית. לכן נעדיף סלון מרווח, נעים, מזמין, מפנק ועוטף, ואולי פינת המשפחה תהפוך לחדר עבודה, הנדרש לנו היום יותר מתמיד".
אם כן, לפניכם חמישה טרנדים מרכזיים שצפויים ללוות אותנו ב־2021, וכמו שאפשר לראות – הם קשורים אחד בשני, וקשורים חזק בנסיבות שהובילו אותנו לאורך השנה האחרונה (וההזויה מכולן, כנראה). מה הלאה? כל שנותר הוא להחליט אלו טרנדים אתם מאמצים לחיקכם בקרוב, ואלו ימתינו להמשך השנה.
כך או כך הדבר החשוב ביותר הוא: תהיו בריאים!