פעולת ההרס נקשרת בדרך כלל לדברים שליליים: לחורבן, להתמוטטות, למחיקת כל מה שהיה. אבל לפעמים הריסה טוטאלית אינה בהכרח שלילית – אלא כזו שנתפסת כהכרח, לטובת יצירת משהו טוב יותר, משופר. כך בדיוק ידעה מעצבת הפנים מאי מורגנשטרן מסטודיו MULA שעליה לעשות בביתם של בני זוג באחד היישובים בהרי ירושלים: כאן הרס נרחב רק יועיל – וייצור חלל פנימי חדש שמשקף הרבה יותר את דמותם של השוכנים בו.
"הפרויקט ארך כשבעה חודשים וכלל הריסה טוטאלית של פנים הבית", מספרת מאי. "נעשתה חלוקת חלל חדשה, הותקנו מערכות חשמל ואינסטלציה חדשות, הוחלף האלומיניום בכל הבית, שונו פתחים, הותקן מיזוג חדש, הושמו חיפויים חדשים ונקנה ריהוט חדש".
הבית המדובר הוא בית פרטי בן שלוש קומות, הבנוי על צלע הר. בני הזוג, גבר ואישה בני הגיל השלישי, החליטו לשנות ולהתאים את הבית לצורת החיים הנוכחית שלהם. "הם מלאי תחביבים והשראות – מטיולי צלילה ביעדים אקזוטיים, דרך פריטי נגרות וקרמיקה ועד רכיבת סוסים", מספרת המעצבת. "עם תחילת העבודות הם חזרו מטיול ביפן, והתאהבו במינימליסטיות היפנית. החלטנו יחד שננסה לתרגם אותה לביתם, ולהתאימה לנוף המקומי ולאורח חייהם הנוכחי של השניים. הרעיון היה לנסות לטשטש את הקווים בין החוץ לפנים, ולהכניס את החוץ פנימה דרך נקודות מבט שונות, מכל מקום שרק אפשר".
כאמור, בבית שלוש קומות. הקומה התחתונה היא יחידת דיור בפני עצמה, המשרתת את אחת מבנות המשפחה. הקומה הראשית (האמצעית) הוסבה לחלל המגורים הראשי של בעלי הבית, והקומה שמעליה הפכה לעוד יחידת מגורים. לכל יחידה/קומה ישנה כניסה פרטית משלה, ולכולן יש גישה פנימית, מהחלל הראשי. "את כל זה מקיפה גינה מהממת עם אורוות סוסים ובריכה אקולוגית", מוסיפה מאי.
הושם דגש רב בעיצוב החלל הציבורי, וזאת משום שבני הזוג נוהגים לארח דרך קבע חברים וקרובים בביתם. "חשוב היה ליצור חלל ציבורי דינמי ומפנק, בטח כאשר כל בני המשפחה מגיעים לסוף השבוע", מספרת המעצבת. באשר לתהליך העיצוב עצמו, הרי שהושם דגש רב בעיצוב החלל הציבורי, "לעיצוב כולו בחרנו פלטת צבעים עדינה בעלת גוונים טבעיים, כדי להמשיך את ה'שיחה' בין הפנים לבין החוץ".
הבית שוכן על צלע הר, ולכן מהווה אתגר עיצובי מסוים שהשפיע גם הוא על עבודות העיצוב: "בגלל המבנה הטופוגרפי של השטח, ישנו שינוי גובה מסוים בין הכניסה לבין החלל הציבורי, ולכן החלטנו ליצור מדרגות בין שני החלקים, שלא היו קיימות במקור – מדרגות שיכולות לשמש גם לישיבה ולרביצה, ומהוות למעשה חלק מהסלון .
בבית כולו ניתן לראות פריטים עשויים מחומרים טבעיים ושלל עציצים ירוקים ומרעננים, גם במטבח ובפינת האוכל מוטיב החומר הטבעי חוזר וניתן לראות שימוש רב בעץ ובגוונים בהירים טבעיים. חזיתות המטבח בגוון עץ טבעי עם משטח עבודה בגוון אפור. במרכז המטבח מוקם שולחן אוכל גדול מעץ טבעי וכיסאות בגווני אדמה ועץ. במטבח מוקמו עציצים ירוקים המכניסים את הטבע ישירות אל תוך החלל.
גם בכניסה ובפינת העבודה המעצבת שמרה על עיקרון השימוש באור טבעי, דבר אשר יוצר חללים מוארים מאוד, מלאי חיים ושמחים. המשתלבים באופן מצוין עם פלטת הצבעים הרגועה והטבעית שנבחרה, ומציגים חללים שיש בהם שילוב בין שני העולמות – עיצוב מינימליסטי ומנה הגונה של טבע וסביבה.
הקו המינימליסטי של הבית ממשיך ביחידת ההורים ומתבטא בחלל מואר, חמים ובקווים נקיים. קירות החדר צבועים בלבן הנותן לחלל תחושה מוארת וחלונות החדר התקשטו בפרופיל לבן ומואר. במרכז החלל מוקמה מיטה גדולה ומפנקת הפונה אל חדר רחצה פתוח ומופרד מחדש השינה באמצעות קיר זכוכית. חדר הרחצה צבוע בגוון בטון ומשלב בתוכו חומרים טבעיים כמו עץ בשידת הרחצה וברזל באלמנטים שונים שנבחרו לחדר הרחצה, בשילוב הרמוני עם קירות הבטון נוצר חלל נעים ומזמין.
אז נכון, אם נגיד לכם שעומד לרשותם בית פרטי בן שלוש קומות על צלע הר בהרי ירושלים, רובכם תגידו שזה נשמע מושלם וחלומי. אך גם דברים טובים אפשר להרוס – כדי לבנות מחדש משהו מושלם אף יותר ממה שהיה קודם לכן. שאלו את המעצבת מאי מורגנשטרן מסטודיו MULA. היא כבר תסביר לכם איך עושים זאת נכון.
לעמוד הפייסבוק של סטודיו MULA – לחצו כאן
צילום: מאיה אבגר
צבע: White pepper נירלט
סנטריה: מודי
ריצוף: מודי, דקו פלוס פרקטים
שידות חדר רחצה: לאופרד
ריהוט: קונטרסט, ריזורט